18-12-2023 14:30

KeyBalance håndterer valuta på debitorer og kreditorer.

De oplysninger, der er relevante for dette, er en markering på en debitor om, hvilken valuta den skal bogføres i. Desuden er der et kryds, der hedder FriValuta. Dette kryds er ikke sat og betyder, at kunden KUN kan bogføres i sin valuta.

KeyBalance kan godt håndtere, at der er flere valutaer på den samme konto, men det anbefales absolut ikke.
Hvis man gør det alligevel, skal ovennævnte kryds sættes. KeyBalance fører så en separat saldo i hver eneste valuta, der har været brugt på kunden.
Der er en knap til højre på kortet – ValutaSaldi. Den viser saldoen i de forskellige valutaer.

valutasaldi

Hvis man skal håndtere flere valutaer i KeyBalance, skal man selv udligne ”æbler med æbler” og ”pærer med pærer”. De enkelte valutaer skal således stemme hver for sig.
I ovenstående billede er kundens saldo jo faktisk 0, omregnet i danske kr.
For at få ryddet op i dette, må man modpostere hver enkelt valuta.

Dvs. at man i en kassekladde skal lave følgende posteringer:

valutasaldi

Bemærk, at saldoen går i 0 som forventet, så det har ingen bogføringsmæssige konsekvenser.

Hvis man har fået rodet sig ud i, at have forskellige valutaer på den samme konto, så giver det sig ofte udslag i, at der kommer mere end en linje på saldolisten (en for hver valuta) og at totaler på fx kontoudtog listes for hver valuta.

For at øge forvirringen totalt, så håndterer KeyBalance også, at valutakoden kan være blank. Det er sin egen selvstændige valuta. Dvs. at KeyBalance kan have både en saldo i (blank) valuta og en i DKK, og opfatter det som to forskellige valutaer, selvom man jo nok mente, det var danske kr. begge dele.

Løsningen er stadig som ovenfor at bogføre hver valuta for sig, inkl. den (blanke) valuta.

Type
Kategori
FAQs